nl|fr|en

Oorzaken

Depri-UpDepri - Up

Te veel mensen blijven in hun depressie hangen omdat ze slechts één mogelijke oorzaak en daarmee slechts één mogelijke geneeswijze in ogenschouw nemen.Tekort aan vitaminen en mineralen

Door een onevenwichtige voeding of een gebrek aan voedsel kan er een tekort aan vitaminen en mineralen ontstaan. IJzer, calcium, fosfor, magnesium en natrium zijn erg belangrijke mineralen voor de hersenen. Dit zijn constructieve elementen die de zenuwcellen voeden en de basis vormen voor onze psychische en fysische weerstand en die van het zenuwstelsel.

Frequent gebruik van alcohol en drugs

Regelmatig gebruik van alcohol, cafeïne, nicotine, cocaïne en andere drugs verhoogt de kans op depressie. Deze middelen veroorzaken meestal eerst een stemmingsverbetering, maar na enige tijd ontstaat er een sombere stemming. Cafeïne vertraagt bijvoorbeeld de functies van de frontale hersenkwab, waardoor er plaatselijk een verminderde bloedsomloop veroorzaakt wordt. Hierdoor begint men zich lusteloos te voelen en vermindert het beslissingsvermogen. Van alcohol is het al veel langer bekend dat het te veel de hersenen beschadigt. 

Onvoldoende voldoening van maatschappelijke waarden

Depressie kan ook veroorzaakt worden door een negatief zelfbeeld omwille van te weinig voldoening van maatschappelijke waarden. Volgende maatschappelijke waarden zijn vaak belangrijk:

 • Menselijke liefde: vriendschap en liefde, waarbij een liefdesrelatie kan uitgroeien tot een gezin met kinderen
 • Een goed seksleven wordt de laatste tientallen jaren steeds meer naar voor geschoven
 • Materiële voorspoed zoals geld en bezittingen
 • Macht
 • Het uiterlijk
 • Enz ...

Dit negatieve zelfbeeld wordt onder meer bepaald door:

 • De prestaties die we verrichten, bijvoorbeeld op het werk
 • Het uiterlijk
 • Wat andere mensen over ons denken en/of zeggen
 • Een gebrek aan liefde
 • Enz ...

Persoonlijkheid

 

Een gebrek aan zonlicht

 

Tijdens en/of na de zwangerschap

Een aantal vrouwen krijgt door hun uiterlijke veranderingen een minder goed zelfbeeld. Dit gaat vaak gepaard met een gebrek aan nachtrust tijdens en/of na de zwangerschap. Soms is er na de zwangerschap zowel een geestelijke als lichamelijke leegte, omdat de 'wedergeboorte' die in het lichaam plaatsvond wordt afgebroken. Verder kunnen hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap leiden tot negatieve stemmingswisselingen.

Geen vergevingsgezindheid en zonden

Depressie kan ontstaan als men zondigt of niet vergevingsgezind is naar andere mensen en God toe. Voor een niet-christen betekent dit dat er geen bekering is en dus ook geen belijdenis van de zonden. Daarnaast komt een christen in deze situatie als hij in zonde leeft bv. onvergevingsgezindheid naar andere mensen toe..

Demonie
Demonie is de gebondenheid aan of bezetenheid door demonen of boze geesten. Deze kunnen bewust of onbewust aangetrokken worden door onder meer een zondige levensweg.

Verkeerde reactie tijdens en/of na een tegenslag ( Recreatieve depressie genoemd )
Bedroefdheid kan normaal zijn na een tegenslag, maar dit mag de positieve gemoedstoestand op lange termijn niet onderdrukken. Tegenslagen kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • Ziekte
 • Overlijden
 • Echtscheiding
 • Faillissement
 • Oorlog

Oververmoeidheid

Oververmoeidheid ontstaat vaak door te veel werk en te weinig nachtrust, met lichamelijke en/of geestelijke klachten als gevolg. Hierbij is er een verschil tussen goede (eustress: eu betekent goed, mooi) en slechte stress (distress: dis betekent slecht, ziekmakend). Aanhoudende stress verstoort de innerlijke balans in het lichaam en beïnvloedt de productie van bepaalde hormonen die nodig zijn voor het overbrengen van zenuwimpulsen in de hersenen. Een gebrek aan of een verstoord evenwicht van zogenaamde neurotransmitters (boodschappers van de ene zenuw naar de andere) kan tot depressie leiden.

Perfectionisme

Perfectionisten zijn mensen die niet willen toegeven dat ze eigenlijk onvolmaakt zijn. Dit gaat verder dan een gezonde dosis motivatie en zelfvertrouwen, omdat perfectionisten zichzelf niet kunnen vergeven of willen toegeven dat ze soms zwak zijn. Perfectionisme is een hoogmoedige houding en ontstaat vaak vanuit een gekwetstheid uit het verleden.

Endogene depressie

Dit is een depressie met biochemische oorsprong: 

Een endogene depressie is een depressie die van binnenuit komt en is dus iets anders dan een reactieve depressie die door een schok van buitenaf op gang wordt gebracht.Een endogene depressie wordt veroorzaakt door een tekort van bepaalde chemische stoffen in de hersenen.

Extra

 

Erfelijkheid

 

Ziekte